top of page
Yazarın fotoğrafıhüma

Ne içindeyim zamanın,ne de büsbütün dışında...

Şükür ki yağmur var iki gündür. Usul usul rahmet yağıyor. Sakinlik ve huzur hakim çevrede.

Yapmam gerekenler birikmiş duruyor önümde ,ben hiç birine yetişemiyorum bugünlerde. Sel olup akıyor zaman. Ben izliyorum sessizce.

Halbuki yeryüzünde bütün insanlara eşit olarak verilmiş tek şey zaman. Başarılı başarısız- alim,cahil bütün insanların günleri 24 saat.

Düşünüyorum. Nerede hata yapıyorum diye.Geçmişte ,günümüzde hayatlarını ideallerine adamış şahsiyetlerin ne çok şey sığdırdıklarını hatırladım. Benim,sizin,onların eşit zamanlarına.

Envai çeşit değerlendirme usulü var insan hayatını. İzleyen herkes kendi ölçüleri içinde kıymet biçer. Kimi zenginlik der,kimi başarı. Kiminin ölçüsü de gezip dolaşmaktır mesela. Bir diğerini de yüksek sosyal statü etkiler.

Bu sayılan kıstasların varlıkları kadar,yoklukları da yaşanır yaşam süresi içinde. Hiç birisi ilelebet aynı seviyede devam etmez.

Her insana her gün yeni bir bütçe verilir. 24 saat içinde harcaması gereken 86,400 saniyelik bir bütçe. Bu 86,400 saniye heba olduğunda telafisi yoktur. Bazen hızla akıp giderken,bazı hallerde geçmek bilmez . Daralır ve genişler. Uzar,kısalır.

İşte gerçekten başarılı olan,ömür sermayesini çarçur etmeden,idealleri doğrultusunda gereğince değerlendiren insandır.

Zamanını hedef edindikleri,sorumlulukları, sevdiği işler arasında dengeli bir biçimde paylaştırarak yapmaya yerine getirmeye çalışır akil olan.

Zamanı doğru yönetebilmek için;

Zamanını nereye harcandığı ortaya koymak,zaman kaybına neden olan zaman tuzakları tespit etmek ve ortadan kaldırmak, kişinin kendi sınırlarını bilmesi,amaçları ve öncelikleri belirlemek ve bunlara ulaşmak için izlenecek yollar gibi ilkeler mevcut.

Bunun yanında nesneleri,görevleri ve insanları düzenlemek de nitelikli zaman yönetimi açısından gerekli.

Bu amaçla günümüzün teknolojik araçlarını kullanmak zaman yönetimini kolaylaştıran unsurlardan en önemlisi.

Yapılacak olanları ertelemekten kaçınmak, işleri sevmediklerinden başlayarak sevdiği işlere doğru sıralamak,hayır demeyi öğrenmek, stresten uzaklaşabilmek için işleri zevkli hale getirmek,günlük,haftalık ve daha uzun vadeli planlar yapmak da bütçeyi güzel yönetmenin ipuçları.

Kendini akışa bırakarak çevre ile uyum içinde zamanı yönetmek de sabır ve tevekkül isteyen bir başka yaklaşım.

Bedenden çok ruhu devreye sokan bilgece bir usul. İçinde bulunulan anın güzel taraflarına odaklanmayı,bazen birlikte yaşadığın o karmaşaya dışardan bakabilmeyi, Bensiz olmaz dediklerinin sensiz de olabildiğini görmeni sağlar.

Manevi olarak zamanı bereketlendiren kaynaklar Kuran-ı Kerim ,dua ve evlerimizdeki büyüklerdir.

Kuran-ı Kerim şifadır,devadır her derde. Duamız olmazsa kıymetimiz de yoktur biliriz.

Uygulamada ihmallerimiz olur. İlk sırada olması gerekenleri erteler, öteleriz.

Günümüzde çoğu zaman,çoğu kişinin hayatından kıymeti bilinmeyen büyükler ise zamanı yönetmede maddi manevi destekleri ile bereket vesilesi,kolaylaştırıcı,yol gösterici ve destekleyicidirler...

Bereketli,verimli,hayrlı zamanlar hepimize.

48 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page